Уреди

Прилики и разлики между парната баня и сауната?

Парната баня и сауната едновременно много си приличат, но и много се различават. И двете помагат на тялото да изхвърли токсините навън чрез потта, но съществената разлика между двете е, че при сауната температурата е много висока (препоръчителна 50-750С , а влажността е много ниска), докато при парната баня е точно обратното – температурата е по-ниска (препоръчителна 40-500С , но влажността е много висока).

Сауната представлява специално конструирана дървена кабина, в която има 2-3 пейки, разположени стъпаловидно. В помещението е поставена отоплителна печка, в/у която се поставят камъни за нагряване. От дървена кофа се полива вода в/у камъните за поддържане на 8-10% влажност в кабината. Температурата е около 40-45ºС (пода), на средната пейка- 50-70ºС , на най-високата пейка – 75-95ºС . Предварително помещението се загрява до t≈50-90ºС. В близост до дървената кабина се намират душове хладка вода за контрастно въздействие. Първо се взема хигиенен душ, след което тялото се изсушава. Влиза се в сауната, където престоят е според поносимостта, но най-често е 5-8 до 15мин.; след това веднага се взема хладен душ за 30сек. до 1-2мин. (не повече) или пък за най-калените се препоръчва излизане навън, а през зимата при сняг и моржуване( овалване в снега) . Това може да се повтори 2-3 пъти.

Механизъм на действие – първият ефект, който настъпва при влизане в сауната това е повишаване на tº на кожата с хиперемия( почервеняване) и потоотделяне (настъпва постепенно с увеличаване на броя на процедурите). Облекчава се работата на сърцето и се активира дишането. Налице е спазмолитичен ефект – болките и спазмите в мускулите изчезват, подобрява се обема на вдишвания въздух, засилва се отделянето на метаболити от организма.

Показания: закаляване; профилактика; артроревматологични заболявания от възпалителен и дегенеративен характер; затлъстяване (но да нямат сърдечно-съдова недостатъчност) ; хронични гинекологични заболявания; хронични неспецифични белодробни заболявания; болни с високо АН – I стадий; миозити; болест на Бехтерев.

Противопоказания: злокачествени и доброкачествени тумори; фебрилни състояния; функционални заболявания на нервната система; болни със сърдечно-съдова недостатъчност, бъбречна недостатъчност; генитални заболявания; възпалителни заболявания на отделителната система; увредени и много възрастни болни.

Малко от историята на парната баня…

Векове наред хората практикуват лечебни процедури в топли гейзери и минерални извори с една единствена цел – древна философия твърди, че хармонията между душата и тялото може да бъде източник на здраве. Водата е основен източник на живот – също и еликсир, който ободрява, освежава, подмладява и лекува. Тя изчиства тялото от токсини, засилва притока на кислород, подобрява кръвообращението и не на последно място – поддържа кожата свежа и млада.

Парната баня ни пренася в екзотичния свят на Ориента, там, където приказната героиня Шехерезада прекарвала голяма част от времето си сред приглушените звуци на леещата се вода, влажните мраморни пейки и ароматните масла, твърдейки, че град без хамам (баня) не е град. Парната баня е била и предпочитан начин за релаксация и отмора след активни спортни занимания на воините.

Парна баня представлява обща топла процедура, оказваща топлинно въздействие в/у цялото тяло. Основният действащ фактор на процедурата е мъглообразната водна пара. Парната баня е силна и натоварваща процедура по време на която организмът получава много топлина, а топлоотдаването рязко се намалява. Препоръчва се при хора със здраво сърце. Оказва най-силно въздействие в/у обменно-ендокринната система. Постига се обща пренастройка на организма, повишава се имунната активност. Процедурата се извършва в специално конструирана кабина. Чрез паропровод в кабината изтича пара температурата, на която достига около 40-60ºС. след приключване на процедурата се взема душ, чиято температура е малко по-ниска, от тази в парната баня. Продължителността на процедурата 8-15мин.

Показания: артрозна болест с различна локализация; миозити; тендовагинити; радикулити, плексити; затлъстяване; възпалителни заболявания на женските гениталии; за закаляване.

Противопоказания: всички сърдечно-съдови заболявания, дори и сърдечната невроза; фебрилни състояния; тромбофлебити.

Хидромасажна вана ( джакузи)

Датиращ от времето на древните гърци и римляни, хидромасажа има редица терапевтични ползи. Съчетава терапевтичните предимства на топлата и лековита минерална вода с масаж. Хидромасажа се използва като метод за облекчаване на болката. Хората с увреждания на меките тъкани, артрит, хронична болка, множествена склероза, болест на Крон, фибромиалгия, лупус, тендинит, наранявания и редица други, свързани с болка трябва да се възползват от хидромасаж. Това е така, защото топлината на водата, съчетано с натиска на хидромасажната стуя помагат за увеличаване на кръвообращението в целия организъм. Това спомага да се задейства естествената способност на организма да се справя с болката и да извършва самолечението.

Хидромасажа се използва и за облекчаване на стреса. Той може да бъде особено полезен за пациенти, които страдат от безсъние, тревожност и стрес натрупан от решаването на управленски въпроси. Не само на масажа е елемента, който помага да се отпусне тялото, но звукът и топлината на лечебната водата е също релаксираща за много хора. Плюс това, тя помага за освобождаване на токсините изградени в мускулите и освобождава естествените ендорфини, които отговарят за релаксацията на тялото. Процесът ви оставя с по-малко напрежение в тялото и по-освободено състояние на ума.

Инфрачервена солна сауна

Лъчите от инфрачервената сауна проникват от 2 до 7 сантиметра и не влияят на хората със сърдечни проблеми или на тези с високо кръвно налягане.Ако страдате от мускулни болки или болки в ставите, инфрачервената сауна може да облекчи тази форма на възпаление чрез увеличаване на кръвообращението и релаксиране на мускулите.А когато съчетаем сухата сауна със хималайска сол, се обогатява въздуха с отрицателни йони, които създават свеж и чист въздух, без бактерии. Заради тази своя ползва, този тип сауна е много полезна за дихателната система. Вашето тяло абсорбира минерали от солта като калций, магнезий и йод. Тези елементи, съчетани с топлината са полезни при възпалено гърло, при болни бели дробове, ларинкс и други.
Както всеки друг туп суха сауна, така и солната, увеличава устойчивостта на организма ни към стреса в нашия живот и има добър ефект върху пречистването на кожата.